Witam,Mam następujący problem. Pracuje na dwóch platformach. Przesyłam dane pomiędzy tymi platformami (docelowa platforma to .NET). Przesył danych realizuje przy użyciu generowanego dynamicznie pliku
XML. Plik ten odczytywany jest przez program napisany w .NET i tworzony jest z niego DataSet.Aby poprawnie zinterpretować dane musze stworzyć plik XSD. Plik ten pozwala mi określić jakiego typu są wczytywane do dataseta dane (np. float).Problem pojawia się przy walidacji zoorganizowanych danych. Plik xml w uproszczeniu wygląda tak:<tabela> <input1>1.1</input1> <input2>1.0</input2> ... <inputN>1.0</inputN></tabela><tabela>
<input1>1.1</input1>
<input2>1.0</input2>
...
<inputN>1.0</inputN>
</tabela>Czyli, każdy wpis <tabela>odpowiada wierszowi w tablicy, a input1..inputN to po prostu kolumny. Plików
XML o takim formacie generuje dużo i w każdym z nich inputN ma inną wartość (tzn. ilość kolumn w tablicy jest prawie zawsze inna np. 1 przypadek input1...input10, 2 przypadek input1...input100). Czy da się zrobić uniwersalny plik XSD do takich plików
XML? Zależy mi na XSD ponieważ tam mogę zdefiniować typ danej inputN (float, jeżeli nie ma pliku XSD to dana interpretowana jets jako String) i nie muszę później dokonywać czasochłonnej konwersji (rekordów w tabeli może być np 20000 (każdy po 100 kolumn... ). Jeżeli nie można tego załatwić za pomocą XSD to może ktoś ma jakiś pomysł organizacji danych w
XML i sposobu odczytu od razu jako float (iteracja przez każdy XmlNode w pliku?)?Pozdrawiam,Jarosław Dubrownik