Witam,
Proszę o poradę, pytanie raczej skierowane do osób korzystających z Webio i baz danych. Trochę poczytałem w necie i brakuje mi wiedzy praktycznej.
Zastanawia mnie ilość użytkowników dostępnych na koncie podstawowym ( tylko 2 ) i sposób autentykacji w takim wypadku.
Chciałbym przegryźć się przez proces autentykacji oraz autoryzacji użytkownika, na potrzeby selfeducation ;]. Założenia: - projekt obejmuje MsSql +
ASP.NET + wielu użytkowników + membership i role provider + FormsAuthentication.
Dotychczas stosowałem membership i role providery obslugujące dane w plikach
XML, z bazy nie korzystałem.
Chciałbym z
XML zrezygnować : login i pass na oknie logowania były by jednocześnie używane do connecta do bazy danych i tym samym odzwierciedlały usera zalozonego w bazie.
Dzięki temu miałbym od razu załatwioną sprawę bezpieczeństwa danych dostępowych ( nie trzymanie ich w
XML ani WebConfig , tylko na BD ) oraz ustanawiania uprawnień do obiektów na BD. Przygotowanie do tego scenariusza zapewne wykona za mnie regsql.exe?
Tutaj pojawia się problem, ponieważ w Webio jest informacja, że ilośc użytkowników bazy danych dla mojego konta to tylko 2. Moje pytanie, czy to jacyś użytkownicy typu Admin, a nadać granty do polaczenia można np. 20 innym userom i poprzydzielać im role? Dzięki temu mógłbym się łączyć do bazy bezpośrednio jak user/pass z okienka logowania i tam dokonać walidacji autentykacji, odczytu przyznanych ról w celach późniejszej autoryzacji. Np rejestracja usera by polegała na grant connect to user.
Pytanie główne:
Czy w takiej sytuacji jedyne rozwiązanie to łączenie się aplikacji zawsze poprzez usera Admin? Potem na jego sesji BD odczyt z tabeli uprawnień i ról dla faktycznie wpisanego usera z okienka logowania?
Tym samym zawsze musiałbym łączyć się jako admin z maksymalnymi uprawnieniami? Proszę wybaczyć, jeśli wszystko zagmatwane, jeśli coś wymaga uściślenia to piszcie ;].
Bardzo mnie ten temat męczy, bo mam wrażenie, że rozwiązanie jest prozaiczne..
Pozdrawiam.
Edytowano 1 raz. Ostatnio 2011-07-26 14:13:25 przez stwolf.