Tagi na forum.

C# 1456 XML 282
SQL 1192 sieci 268
ASP.NET 785 IIS 262
Windows 726 C++ 255
web 608 Html 218
Visual Studio 515 Information Technology 193
SQL Server 425 MSDN 167

pokaż wszystkie tagi na forum

strona z wysokimi uprawnieniami

Kicekpicek 2011-09-05 09:27:00
0

Mam problem z ustawieniem IIS-a i uprawnień dla mojej strony.
Stworzyłem sobie prostą stronkę, gdzie znajdują się dwa pola do wprowadzenia tekstu. Jedno to "Użytkownik", drugie "Hasło". wprowadzone dane trafiają do skryptu PowerShell, który ma za zadanie założyć takiego użytkownika z takim hasłem, dodać go do grupy (na sztywno), wyłączyć mu możliwość zmiany hasła i włączyć konto.
Sam skrypt działa - sprawdzany w PowerShell.
Strona uruchomiona z Visual Studio z poziomem Admina w trybie debug też działa - jak wpiszę "Juzek" "Pa$$w0rd" - zakłada użytkownika Juzek z hasłem Pa$$w0rd.
Zainstalowałem IIS, w Visual Studio dałem Build\Publish. Stronka ładnie się wrzuca (nie bawiłem się w tworzenie aplikacji dodatkowych, chodzi na default). Sprawdzam, wchodząc na localhost i z zewnątrz (z innej maszyny wirtualnej), stronka się wyświetla poprawnie. No to próbuję. Wpisuję "Juzek3" i "Pa$$w0rd", sprawdzam w Users - nic.
Chciałbym podnieść uprawnienia mojej stronie internetowej, aby działała jako administrator.
Spróbowałem tak:
Default Web Site -> IIS -> Authentication -> Anonymous user identity: Administrator
Skrypt nie działa
Default Web Site -> Basic Settings -> Connect as... : Administrator
Dalej nie bangla.
Strona się nie wysypuje, więc rażącego błędu nie ma. Wysypać skrypt jest w miarę prosto - wystarczy w formularzu wpisać gdzieś " lub ' - ale to typowo wywala stronę. A przy moich ustawieniach nie wywala żadnych błędów, konsola PowerShell też nic nie zwraca (mam do tego okienko do wyświetlania na stronie).
Jak podwyższyć uprawnienia takiej stronie?

(Wiem, takie rzeczy to dość duża luka w bezpieczeństwie, ale robię to testowo, aby nauczyć się kontroli uprawnień strony)

m.iwanowski  2011-09-05 18:20:06 #1
0

Teoretycznie to co zrobiłeś powinno wystarczyć - najbardziej interesuje mnie to jaki błąd zwraca ten skrypt bo może problem leży gdzieindziej, w jaki sposób urachamiasz ten skrypt z poziomu kodu C#? Nie możesz tam przechwycić wyniku skryptu i wyświetlić?--Pozdrawiam
Marcin Iwanowski

...::: Jeżeli mój post Ci pomógł, kliknij "Pomógł mi" :::...

Pozdrawiam

Marcin Iwanowski

...::: Jeżeli mój post jest rozwiązaniem Twojego problemu, kliknij "Rozwiązanie" :::...

Kicekpicek  2011-09-06 08:53:40 #1.1
0

Poradziłem sobie :)
Teoretycznie i mi to wyglądało na "wystarczające", ale okazało się, że musiałem jeszcze zmienić uprawnienia puli aplikacji:
W ustawieniach IIS w "Application Pools", dla danej puli aplikacji w Advanced Settings należy w zmiennej Identity ustawić użytkownika -> Custom Account:  AD\Admin albo inny z uprawnieniami i zapisać hasło 2x

Po tym poszło jak trzeba :)

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony