Mam problem z ustawieniem IIS-a i uprawnień dla mojej strony.
Stworzyłem sobie prostą stronkę, gdzie znajdują się dwa pola do wprowadzenia tekstu. Jedno to "Użytkownik", drugie "Hasło". wprowadzone dane trafiają do skryptu
PowerShell, który ma za zadanie założyć takiego użytkownika z takim hasłem, dodać go do grupy (na sztywno), wyłączyć mu możliwość zmiany hasła i włączyć konto.
Sam skrypt działa - sprawdzany w
PowerShell.
Strona uruchomiona z
Visual Studio z poziomem Admina w trybie debug też działa - jak wpiszę "Juzek" "Pa$$w0rd" - zakłada użytkownika Juzek z hasłem Pa$$w0rd.
Zainstalowałem
IIS, w
Visual Studio dałem Build\Publish. Stronka ładnie się wrzuca (nie bawiłem się w tworzenie aplikacji dodatkowych, chodzi na default). Sprawdzam, wchodząc na localhost i z zewnątrz (z innej maszyny wirtualnej), stronka się wyświetla poprawnie. No to próbuję. Wpisuję "Juzek3" i "Pa$$w0rd", sprawdzam w Users - nic.
Chciałbym podnieść uprawnienia mojej stronie internetowej, aby działała jako administrator.
Spróbowałem tak:
Default Web Site ->
IIS -> Authentication -> Anonymous user identity: Administrator
Skrypt nie działa
Default Web Site -> Basic Settings -> Connect as... : Administrator
Dalej nie bangla.
Strona się nie wysypuje, więc rażącego błędu nie ma. Wysypać skrypt jest w miarę prosto - wystarczy w formularzu wpisać gdzieś " lub ' - ale to typowo wywala stronę. A przy moich ustawieniach nie wywala żadnych błędów, konsola
PowerShell też nic nie zwraca (mam do tego okienko do wyświetlania na stronie).
Jak podwyższyć uprawnienia takiej stronie?
(Wiem, takie rzeczy to dość duża luka w bezpieczeństwie, ale robię to testowo, aby nauczyć się kontroli uprawnień strony)