Tagi na forum.

C# 1456 XML 282
SQL 1192 sieci 268
ASP.NET 785 IIS 262
Windows 726 C++ 255
web 608 Html 218
Visual Studio 515 Information Technology 193
SQL Server 425 MSDN 167

pokaż wszystkie tagi na forum

Od czego zacząć. Czyli bycie programistą aplikacji internetowych)

Vindem 2011-10-25 11:23:32
0

Witam wszystkich!

Otóż trochę szperałem w internecie i nie mogę nigdzie znaleźć satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Otóż moją przyszłość wiążę z tworzeniem stron internetowych. Jednak przy obecnym natłoku technologii, ciężko mi się jest połapać od czego w ogóle zacząć. Na pewno podstawą jest znajomość HTML, XML i CSS nie? Jednak co później? Ogólnie zainteresował mnie ostatnio ASP.NET MVC. Jednak tutaj nasuwa się następne pytanie. Czy aby zacząć uczyć się MVC, muszę znać w zaawansowanym stopniu ASP.NET czy nawet klasyczny ASP? Czy jak to wygląda?

Proszę o wskazanie mi pomocnej ścieżki. Jak najlepiej zabrać się do tego. Może w formie wypunktowania np 1. HTML, 2. CSS itp ? Byłbym bardzo wdzięczny!

Z góry dziękuję za odpowiedź.

tagi: ASP.NET   ASP.NET MVC   C#   css   HTML5   XML

"Marzenia są powodem pracowitych wakacji"

szogun.krepa  2011-10-25 11:34:19 #1
0

Nie znam ASP MVC ale po krótkich doświadczeniach z Frameworkami MVC z PHP mogę powiedzieć że lepiej nie znać ASP WebForms podchodząc do Frameworków MVC, jest to inna filozofia tworzenia stron.

if (PomoglCi)

{

Click("Pomógł mi");

}

Strona szoguna

m.iwanowski  2011-10-25 13:37:34 #2
1

Zgadzam się z przedmówcą ASP.NET MVC to zupełnie inna filozofia niż ASP.NET WebForms (potocznie nazywanym ASP.NET). Możesz śmiało się uczyć od razu ASP.NET MVC głębsza wiedza z ASP.NET przyjdzie do Ciebie z czasem, a właściwie z praktyką. Tak więc na Twoim miejscu rzuciłbym się od razu na ASP.NET MVC nawet przed HTML i CSS, HTML i CSS nauczyłbyś się w miare nauki ASP.NET MVC. Choć nauka najpierw HTML'a potem CSS'ów tez nie jest złym pomysłem, bo miałbyś uporządkowaną wiedzę - zależy jak dużo sobie dajesz czasu na nauczenie się programowania stron internetowych.

Pozdrawiam

Marcin Iwanowski

...::: Jeżeli mój post jest rozwiązaniem Twojego problemu, kliknij "Rozwiązanie" :::...

jonsnow  2011-11-10 14:27:37 #3
0

Zgadzam się z wami oboma tylko że ja bym wcześniej skupił się na HTML i CSS tak żeby do ASP.NET WebForms przystępować już w lekko zaawansowanej formie. Z własnego doświadczenia wiem że wtedy wszystko lepiej i szybciej wchodzi.

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2011-11-10 14:28:12 przez jonsnow.

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony