Witam ,chciałbym się dowiedzieć od was drodzy Forumowicze jak w bezpieczny sposób manipulować danymi(zmiennymi) z JS po stronie serwera??
Z moich obserwacji i licznych odwiedzin na różnych stronach, mogę stwierdzić ,że są niejako , na to cztery sposoby:
1.Ajax-przesłanie get, post zmiennych JS na serwer(niezbyt optymalny,obciąża serwer dodatkowymi requestami i nie wiem jak z bezpieczeństwem).
2.Utworzenie cookies ze zmiennymi w JS i manupilowanie cookies po stronie serwera(wygodne,ale chyba niezbyt bezpieczne,po za tym można usuwać cookies i może wyniknąć z tego bałagan).
3.HiddenField-(sposób najprostszy,jednak ze względu bezpieczeństwa chyba nie jest optymalny,można manipulować zmiennymi w hidden fieldzie za pomocą np.Firebug)
4.ScriptMenager(I tutaj tego rozwiązania nie jestem pewny,nie wiem czy jest wykonywalne,ale jeśli tak to chyba ze względów bezpieczeństwa byłoby to chyba najoptymalniejsze rozwiązanie).
Proszę o Waszą opinie ,który z tych sposobów jest najoptymalniejszy-może są jeszcze jakieś inne rozwiązania ,o których nie wiem ,a które wartałoby uwagi i poświęcenia temu czasu.