Tagi na forum.

C# 1456 XML 282
SQL 1192 sieci 268
ASP.NET 785 IIS 262
Windows 726 C++ 255
web 608 Html 218
Visual Studio 515 Information Technology 193
SQL Server 425 MSDN 167

pokaż wszystkie tagi na forum

Jak manipulować zmiennymi JS po stronie serwera?

xRidx 2011-06-02 14:10:22
0

Witam ,chciałbym się dowiedzieć od was drodzy Forumowicze jak w bezpieczny sposób manipulować danymi(zmiennymi) z JS po stronie serwera??
Z moich obserwacji i licznych odwiedzin na różnych stronach, mogę stwierdzić ,że są niejako , na to cztery sposoby:
1.Ajax-przesłanie get, post zmiennych JS na serwer(niezbyt optymalny,obciąża serwer dodatkowymi requestami i nie wiem jak z bezpieczeństwem).
2.Utworzenie cookies ze zmiennymi w JS i manupilowanie cookies po stronie serwera(wygodne,ale chyba niezbyt bezpieczne,po za tym można usuwać cookies i może wyniknąć z tego bałagan).
3.HiddenField-(sposób najprostszy,jednak ze względu bezpieczeństwa chyba nie jest optymalny,można manipulować zmiennymi w hidden fieldzie za pomocą np.Firebug)
4.ScriptMenager(I tutaj tego rozwiązania nie jestem pewny,nie wiem czy jest wykonywalne,ale jeśli tak to chyba ze względów bezpieczeństwa byłoby to chyba najoptymalniejsze rozwiązanie).

Proszę o Waszą opinie ,który z tych sposobów jest najoptymalniejszy-może są jeszcze jakieś inne rozwiązania ,o których nie wiem ,a które wartałoby uwagi i poświęcenia temu czasu.

szogun.krepa  2011-06-02 15:23:27 #1
0

2. Coockies rzeczywiście kiepski pomysł gdy użytkownik może nawet nieświadomie popsuć ci requesta.
3. Wartościami zmiennych można manipulować zawsze niezależnie od tego jak przesyłasz te dane na serwer, pamiętaj że nie ma dużego problemu w napisaniu programu który przy pomocy klasy webclient albo nawet zwykłymi socketami prześle ci na serwer wartości jakie tylko sobie zamarzy.
4. ScriptManager z tego co wiem służy do wstawiania znaczników <script/> do wynikowego kodu HTML więc ci niewiele pomoże.

Ja bym wybierał opcję 1 albo 3 w zależności od wymagań użytkowych. (1 jeżeli potrzebujesz obsłużyć dane na serwerze bez przeładowywania strony, 3 jeżeli mogą być przeanalizowane po wysłaniu formularza).--if (PomoglCi)
{
Click("Pomógł mi");
}
Strona szoguna

if (PomoglCi)

{

Click("Pomógł mi");

}

Strona szoguna

xRidx  2011-06-02 15:53:22 #1.1
0

Tak też myślałem,żebu użyć ajax,już idą dwa requesty ajaxa na moją stronę ,a teraz muszę jeszcze zrobić 3:(-hmm ciekawe jak to wyjdzie w rzeczywistości.

A propo ScriptMenagera znalazłem ,taki przykład na msdn,wynika z niego ,że  za jego pomocą możliwa jest komunikacja -klient-serwer-serwer klient,dlatego się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem.

Marcin Z  2011-06-05 01:38:45 #1.1.1
0

To do czego dales linka to tez AJAX...
 Edytowalem by usunac wyjasnienia. Jesli beda potrzebne to pytaj.

Edytowano 2 razy. Ostatnio 2011-06-05 01:41:39 przez Marcin Z.
xRidx  2011-06-05 08:11:41 #1.2
0

Jedynie,co mi się udało zrobić za pomocą skryptmenagera, to wysłąć jakieś działanie z serwera do JS i tam callbackiem wysłać wynik spowrotem na serwer,a ja poprostu chiałbym ,dostać się do danych z JS-więc porzuciłem opcję z scriptmenagerem,i teraz pocę się nad Ajaxem,a dokładnie JQ ajax.
O ile wysyłąnie requestów mi wychodzi to mam jakoś problem z pobraniem z tych requestów
danych ,które wysyłam.Metodą Get nie jako mi wychodzi-poprost dje się Request.QueryString["cośtam"],aby pobrać dane,ale jak przejąć dane kiedy wysyła się dane metodą Post?????
Jakby ktoś rzucił jakiś drobny przykład-jak wysyła się dane metodą Post używająć Ajax i jak te dane odebrać to byłbym bardzo wdzięczny.

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony