Tagi na forum.

C# 1456 XML 282
SQL 1192 sieci 268
ASP.NET 785 IIS 262
Windows 726 C++ 255
web 608 Html 218
Visual Studio 515 Information Technology 193
SQL Server 425 MSDN 167

pokaż wszystkie tagi na forum

Entity Framework a MySQL

Achillex 2011-12-26 22:28:58
0

Witam. Zainspirowany poczynaniami naszych rodaków z CodingTV postanowiłem zrobić podobny projekt jak oni.

Mam aplikację WPF + WCF podobnie jak u nich w odcinku 3. W WCF stworzyłem sobie modele, które mają być odwzorowaniem tabel w mojej bazie danych MySQL. Connection string dodałem tak jak w innej aplikacji, która działała poprawnie z tą bazą niemniej jednak. EF nie chce połączyć się z tą bazą danych.

Odkryłem w "głębi", iż nie zmienia on swojego connectionStringa i w System.Data.Entity.Database.Connection jest właściwość connectionString dla serwera SQL Express.

Czy ktoś spotkał się z problemem i podpowie jak ustawić ten connection string ? ( dodam iż właściwy connection string zmapowany jest z "...Context" który : DbContext. Więc wszystko powinno działać jak należy. Po zmianie Entity.Database.Connection w CodeBehind wywala wyjątek odnośnie MySQLProvider.

Dodam też, że gdy nie ustawię ConnectionStringa na sztywno z kodu połączenie nie zostaje zrealizowane. Tak jakby nie było wpisu w App.Config z prawidłowym connectionStringiem.

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony