Witam.
Mam aplikację działającą z bazą danych MySQL.
Do tej pory aplikacja działała na localhost i nie było z nią najmniejszych problemów.Dzisiaj aby zademonstrować jej możliwości postawiłem na darmowym hostingu bazę danych, zaimportowałem tabele z oryginału z localhosta i pojawił się problem.
Do łączenia z bazą używam najnowszego connector/.net 6.4.4.
I nie potrafię się połączyć z bazą danych. Żadną zewnętrzną bazą danych.
Korzystam z 2 serwisów darmowych i w obydwóch połączenie wygląda tak:
string connection = "Data source=adresserwera;DATABASE=bazadanych;UID=user;PASSWORD=pass"; MySqlConnection conn = new MySqlConnection(connection); conn.Open();
W obydwóch wypadkach otrzymuję komunikat:
MySql.Data.MySqlClient.MySqlException: Unable to connect to any of the specified MySQL hosts. w MySql.Data.MySqlClient.NativeDriver.Open() w MySql.Data.MySqlClient.Driver.Open() w MySql.Data.MySqlClient.Driver.Create(MySqlConnectionStringBuilder settings) w MySql.Data.MySqlClient.MySqlPool.CreateNewPooledConnection() w MySql.Data.MySqlClient.MySqlPool.GetPooledConnection() w MySql.Data.MySqlClient.MySqlPool.TryToGetDriver() w MySql.Data.MySqlClient.MySqlPool.GetConnection() w MySql.Data.MySqlClient.MySqlConnection.Open() w Kalendarz.Form2.button1_Click(Object sender, EventArgs e) w C:\Users\Admin\Documents\Visual Studio 2010\Projects\Kalendarz\Kalendarz\Form2.cs:wiersz 26
Sprawdzałem połączenie pare razy w tym dokładnie sprawdziłem dane logowania do bazy danych. Obydwie są bazami MySQL niczym xampp. Na xamppie działa, na nich nie.
W drugim wypadku otrzymałem taki komunikat:
MySql.Data.MySqlClient.MySqlException: Unable to connect to any of the specified MySQL hosts. ---> System.Exception: Call to GetHostEntry failed after 00:00:00 while querying for hostname 'db4free.net:3306': SocketErrorCode=HostNotFound, ErrorCode=11001, NativeErrorCode=11001. ---> System.Net.Sockets.SocketException: Nieznany host w System.Net.Dns.GetAddrInfo(String name) w System.Net.Dns.InternalGetHostByName(String hostName, Boolean includeIPv6) w System.Net.Dns.GetHostEntry(String hostNameOrAddress) w MySql.Data.Common.StreamCreator.GetDnsHostEntry(String hostname) --- Koniec śladu stosu wyjątków wewnętrznych --- w MySql.Data.Common.StreamCreator.GetDnsHostEntry(String hostname) w MySql.Data.Common.StreamCreator.GetHostEntry(String hostname) w MySql.Data.Common.StreamCreator.GetStreamFromHost(String pipeName, String hostName, UInt32 timeout) w MySql.Data.Common.StreamCreator.GetStream(UInt32 timeout) w MySql.Data.MySqlClient.NativeDriver.Open() --- Koniec śladu stosu wyjątków wewnętrznych --- w MySql.Data.MySqlClient.NativeDriver.Open() w MySql.Data.MySqlClient.Driver.Open() w MySql.Data.MySqlClient.Driver.Create(MySqlConnectionStringBuilder settings) w MySql.Data.MySqlClient.MySqlPool.CreateNewPooledConnection() w MySql.Data.MySqlClient.MySqlPool.GetPooledConnection() w MySql.Data.MySqlClient.MySqlPool.TryToGetDriver() w MySql.Data.MySqlClient.MySqlPool.GetConnection() w MySql.Data.MySqlClient.MySqlConnection.Open() w Kalendarz.Form2.button1_Click(Object sender, EventArgs e) w C:\Users\Admin\Documents\Visual Studio 2010\Projects\Kalendarz\Kalendarz\Form2.cs:wiersz 26
Uważam, że to problem z portami jednak firewall jest wyłączony a port na routerze jest otwarty. Proszę o pomoc.