Witam serdecznie,
.Piszę prostą aplikację umożliwiającą przesyłanie i odbieranie komunikatów po porcie RS-232.Wysyłanie działa - sprawdziłem snifferem,ale nie działa odbieranie.Moje pytanie,jak zrobić by aplikacja nasłuchiwała w trybie ciągłym komunikatu na porcie RS,tak by treść komunikatu wrzucić do textboxa/richtextboxa??Czy nasłuchiwanie może się odbywać w trybie ciągłym?Czy jeśli jest nasłuchiwanie w trybie ciągłym to nie jest już możliwe wysyłanie komunikatów?Z tego co mi wiadomo to do wysyłania i odbierania są osobne linie na RS,ale nie bawiłem się nigdy portami stąd moje pytanie.Czy do wysyłania i odbierania potrzebne jest użycie wielowątkowości??Patrzyłem na przykład na MSDN dla klasy serialport ale nie rozwiało to moich problemów.Poniżej załączam kod.Prosiłbym o pomoc.
pozdrawiam serrdecznie,
Szefxxx:)
[Kod]
Imports System.IO.Ports
Public Class Form1
Private Sub Button2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button2.Click
RichTextBox1.Text = ""
End Sub
Public Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
Dim mySerialPort As New SerialPort
With mySerialPort
.PortName = "COM1"
.BaudRate = 9600
.DataBits = 8
.Parity = Parity.None
.StopBits = StopBits.One
.Handshake = Handshake.None
End With
Try
mySerialPort.Open()
RichTextBox1.Text = mySerialPort.ReadLine
Catch ex As Exception
MessageBox.Show(ex.Message)
End Try
End Sub
Public Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
Dim wiad As String
Dim mySerialPort As New SerialPort
With mySerialPort
.PortName = "COM1"
.BaudRate = 9600
.DataBits = 8
.Parity = Parity.None
.StopBits = StopBits.One
.Handshake = Handshake.None
End With
Try
mySerialPort.Open()